| |
| Керамоти, Гърция

Keramoti

Aşezare

Керамоти

Localitatea Keramoti se află în prefectura Kavala – la aproximativ egală distanţă de centrele regionale Kavala şi Xanthi şi la distanţă de18 kilometri faţă de automagistrala „Egnatia Odos„ care leagă oraşul Thesaloniki cu frontiera turcă. De la Keramoti până la vărsarea râului Nestos (Mesta) (acolo sunt condiţii pentru practicarea sporturilor caiac-canoe, rafting şi călărie) distanţa este de 10 kilometri, iar ca să ajungeţi la insula Thassos cu feribot, vă trebuie exact 30 de minute.

Vremea în Keramoti

Care este vremea în Keramoti în momentul acestă, precum şi pronosticul meteo de lungă durată (pe 10 zile) puteţi găsi aici.

Distanţele ( până la Keramoti )

 • de la Sofia
  • pe automagistrala “Tracia” până la kilometrul 46, Kosteneţ, Belovo, Iundola, Iacoruda, Eleşniţa, Goţe Delcev, punctul de frontieră “Ilinden”, Drama şi Kavala - 340 km;
  • prin Bansko, Goţe Delcev, punctul de frontieră “Ilinden”, Drama şi Kavala – 344 km;
  • prin Kulata, Seres, Elefterupoli, Kavala – 368 km;
  • prin Kulata, Seres, Drama, Kavala - 384 km;
 • de la Plovdiv prin Asenovgrad, Zlatograd, Xanthi - 243 km;
 • de la Haskovo prin Kărdjali, Zlatograd, Xanthi - 206 km;
 • de la Kulata ( Promahon ) - 183 km;
 • de la Kavala - 38 km;
 • de la Drama - 76 km;
 • de la Thesaloniki - 199 km (181 km din acestea sunt pe automagistrală);
 • de la Seres prin Drama - 152 km, prin Elefterupoli şi Kavala - 136 km.

See larger map

Descriere

 Până nu demult Keramoti a fost o localitate mică pescărească şi un punct tranzitoriu pentru turişti de plecare spre insula Thassos cu feribot. În ultimii ani însă, Keramoti s-a transformat într-o destinaţie atrăgătoare pentru turismul de familie şi cel ecologic. Aşezat pe o mică şi pitorească peninsulă la vreo 30 de kilometri est de Kavala, orăşelul este încercuit de o splendidă fâşie de plajă cu o lăţime de cel puţin 50 – 60 de metri, care se întinde la o lungime de 9 kilometri întregi în direcţia vărsării râului Mesta ( Nestos). În Keramoti nu sunt aglomeraţii mari de turişti , nici nu vedeţi hoteluri mari şi prea luxoase,dar se pare că tocmai în aceasta constă farmecul lui. Hotelurile mici şi locuinţele cu studiouri sau cu apartamente oferă în total nu mai mult de 600 de locuri. Toate destinaţiile orăşelului sunt accesibile mergând pe jos. Circulaţia de automobile este mai degrabă sporadică, cea ce contribuie ca străzile să devină un loc ideal pentru plimbări şi deplasări cu bicicletă.

Pe strada pitorească de lângă mare, de unde porneşte linia cea mai scurtă de feribot până la insula Thassos ( 30 de minute), se găsesc multe taverne micuţe şi cochete, cafenele şi cofetării. Cheiul este în tot timpul ocupat de o mulţime de pescari amatori. Plaja se întinde pe cealalta parte a micei peninsule, lăţimea părţii acesteia, cele mai apropiate de insula Thassos, nu depăşeşte două sute de metri. Nisipul este fin, de culoare bej şi de calitate asemănătoare cu acela de pe Nisipurile de Aur. Oamenii zăcând la soare pe plajă sunt cel puţin de 100 de ori mai puţin decât cei de pe plajele staţiunilor noastre. Marea este liniştită şi puţin adâncă, iar apa este cristalină şi transparentă. Pădurea de cedri care separă fâşia de plajă de clădirile orăşelului, crează o senzaţie de singurătate, contribuind la o relaxare deplină – fără zgomotul deranjant al unor localuri din jur sau de pe plajă.

Sezonul turistic

Sezonul turistic în Keramoti este cu cel puţin două luni mai lung decît acela pe litoralul nostru. Luna mai de aici este la fel ca luna iunie de a noastră, luna octombrie ca luna septembrie la Mărea Neagră, iar lunile iunie şi septembrie – respectiv ca lunile iulie şi august la noi. În apogeul sezonului estival (iulie şi august) preţurile sunt mai ridicate, iar vremea este foarte caldă. Aşa că nu trebuie să vă supuneţi stereotipurilor noastre când intenţionaţi să petreceţi vara aici, tocmai în timpul acestor două luni. Familiile care duc copii în vârstă şcolară nu au de ales, dar pentru ceilalţi vacanţa petrecută în lunile iunie şi septembrie va fi mai ieftină şi mai plăcută, iar octombrie reprezintă un adevărat rai pentru cei care caută liniştea şi pentru oamenii în vârstă – temperaturile sunt în jur de 25-26 de grade, sorele de toamnă este mângâietor, apa mării încă este potrivită şi plăcută pentru baie, având în vedere că localnicii se cufundă în mare chiar şi în noembrie.

Turismul alternativ

Розово фламинго

Localitatea Keramoti reprezintă un punct de referinţă ideal pentru admiratorii turismului alternativ. În imensul liman în vecinătatea orăşelului se varsă apele râului Mesta (Nestos în greceşte). Valea râului, delta acestuia şi mulţimea lagunelor, lacurilor şi a bălţilor mai mari şi mai mici, transformă regiunea această într-un rai pentru cei care practică turismul ecologic, ornitilogic şi extrem. Regiunea deltei lui Mesta, numită cândva de turci Kodja orman ( Pădurea mare ) este una dintre cele mai mari regiuni cu păduri umede în toata Grecia. În trecut, din pricina activităţii omeneşti, a fost dăunată o mare parte a regiunii, multe din devierile râului fiind barate pentru ca apa să curgă într-o singură albie.

Astăzi zona această este sub protecţia Convenţiei de la Ramsar şi a planului “ Natura 2000 “, organizaţiile neguvernamentale locale înercând să restituie înfăţişarea autentică a acesteia prin realizarea de diferite proiecte, ca de exemplu proiectul după care pe o suprafaţă de 60 de hectare sunt plantate păduri noi cu specii de copaci şi tufişuri, specifice zonei vegetale locale, sau proiectul pentru restituirea devierilor vechi ale râului, barate în trecut.

În zilele noastre delta râului Mesta este o parte din parcul naţional “Macedonia şi Tracia de Est“ creat nu demult şi cuprinzând un teritoriu de circa 1100 kilometri pătraţi de la Kavala până la municipiul Rodopi. Teritoriul parcului mai cuprinde 2 mari şi 18 mici lacuri cu apă dulce, 22 lacuri cu apă mixtă – lagune cu apă dulce şi sărată şi cu întinse bălţi sărate şi acoperite de trestii.Aici se întinde şi o fâşie de litoral cu dune de nisip, lungă 50 de kilometri. Lagunele Portului Lagos împreună cu lacul Vistonida, lagunele Eratino şi delta însăşi a lui Mesta reprezintă un rai adevărat pentru iubitorii florei şi faunei. Aici putem întâlni peste 320 de specii de păsări, printre care o mulţime de exemplare rare sub protecţie, specii rare de vulturi, pelicani, ibisuri, precum şi o populaţie permanentă de peste 5000 de păsări din specia flamingoului roz. Sunt şi multe broaşte. Admiratorii turismului ecologic pot face un mers pe jos de 7 – 8 kilometri de a lungul râului Mesta pe o rută ecologică trasată pe stânci, moştenită de la constructorii liniei feroviare vechi, pe care astăzi trece vestitul “Orient Expres“.

Pentru iubitorii naturii , delta râului Mesta reprezintă un adevărat tezaur – denivelarea între râu şi stânci ajunge pe alocuri la 1000 de metri, permiţând ca acolo să vegeteze diferite tipuri de păduri – mediterane, umede, de munte etc., cea ce condiţionează prezenţa unei imense diversităţi de specii animale şi vegetale. În sfârşit, pentru cei care abundă de energie şi nu se pot reţine pe acelaşi loc, unele din agenţiile turoperatoare oferă rafting, călărie şi căţărare pe stânci.

|
| |